In onze meerjarige campagne voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei wordt het thema VRIJHEID centraal gesteld: hoe bijzonder het is dat we in Nederland sinds de bevrijding onafgebroken in vrijheid leven. Maar ook dat we samen verantwoordelijk met vrijheid om moeten gaan en dat wij, Nederlanders, die vrijheid zélf moeten doorgeven. Op 4 mei staan we er bij stil dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is en op 5 mei vieren we dat we het al zo lang genieten.

Dit uitgangspunt vormde de basis van een nieuw uiterlijk voor de gehele campagnevoering, van de huisstijlelementen als vlaggen, tassen en banners tot thematische campagnevoering en digitale invulling.

2018

De vrijheid-pin staat centraal

In 2018 kreeg deze campagne nog een extra een verdiepingsslag door de focus te leggen op het dragen van de vrijheid-pin. De pin, die gebaseerd is op de gestileerde fakkel uit 1995 van kunstenaar Ton Giesbergen, kreeg hiervoor een kleine face-lift.

De vrijheid-pin is te bestellen op door Just ontworpen website vrijheid.nl dragen van de pin wordt online en in outdoor uitingen gepromoot. De fotografie was in handen van Qiu Yang. Daarnaast is er content ontwikkeld door documentaire-maker Joep de Boer en komen de foto’s van Debra Barraud via de Facebookpagina Humans of Amsterdam de komende dagen online. 

Bevrijdingsfestivals

Design-update

De bevrijdingsfestivals worden landelijk door het Comité gecoördineerd en lokaal georganiseerd. Dat vraagt om een makkelijk te implementeren huisstijl zodat deze door veel partijen gebruikt kan worden. Net als het overkoepelende thema Vrijheid heeft het logo van de festivals een update gekregen met het integreren van de fakkel. Deze fakkel vormt ook de basis voor de nieuw ontwikkeld illustratief-patroon en een nieuwe typografie.

Meerjarige communicatie

TV en online

De film die in het eerste jaar van de campagnevoering werd ontwikkeld verbeeldt een reis door de tijd. Hiervoor werd gekozen voor een samenwerking met speelfilmregisseur Simone van Dusseldorp (van o.a. Het leven volgens Nino en Diep). De voice over is van Sophie Hilbrand, die ook de radiocommercial insprak. Op outdoor- en printuitingen wordt vrijheid doorgegeven door Nederlanders van verschillende generaties en afkomst.